| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
|
|
isa
YÜZBAŞI OFFLINE

Ruh Haliniz
Teşekkür Sayısı: 1 Kendisine 15 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 276 adettir.
|
Tarih: 18.11.2006, 16:13 Mesaj konusu: Islak zeminde kayma, fren, sürüş teknikleri |
|
|
Islak zeminlerde sık sık karşılaşılan bir durum vardır. Aquaplaning olarak adlandırılan bu durum,ıslak zeminde lastiklerin yolla temasının kesilmesi ve otomobilin su yüzeyinde kaymasıdır.
Islak zeminde oluşan su birikintisi görüldüğünde yapılması gereken şey;öncelikle ayağın gazdan çekilmesi olacaktır. Daha sonra, yumuşak frenle aracın hızı arttırılarak,ağırlığın zemine aktarılması sağlanır.
Suya girildiğinde ise, debriyaja bakılmasında yarar vardır. Bu sayede frenin ani kilitleme etkisinden kurtularak, tehlikeyi savuşturursunuz. Diğer alınacak tedbirler ise ıslak zeminler için tasarlanmış lastikleri kullanmak ve lastiklerinizin diş derinliklerini sık sık kontrol ettirmektir.
Kaygan zeminde fren
Bazı hava koşulları,sürücünün konsantrasyonunu olumsuz yönde etkiler. En kötü koşullar da,buzlu veya karlı havalar nedeniyle kayganlaşan yüzeylerdir. Bazen yolun tamamı, bazen de belirli bölgeleri buz ve kar nedeniyle kayar. Bunu kesinlikle unutmayın. Günlük kullanımda öndeki araç ile aradaki mesafeyi normalden fazla tutmak, viraj ve kavşaklara girişlerde hızı düşürmek, ayrıca gaz ve fren pedalını kullanırken daha hassas olmak gerekir. Pedallara hırsla basmak yerine yumuşakça dokunmalısınız. Tüm konsantrasyonunuzu yola verseniz bile,aniden durmanızı gerektirecek bir pozisyonla karşılaşıp karşılaşmayacağınızı hiçbir zaman bilemezsiniz. Tehlikeli bir durum(yol üstündeki küçük bir buz tabakası) sizi hızlı ve yerinde reaksiyonlar göstermeye yöneltir. Eğer yapacak başka bir şey yoksa ve bu buz tabakası üstünde yolunuza devam etmek zorunda iseniz, aracı en iyi yol tutuşunun sağlandığı bölgede kontrol etmeli ve panik stop denilen frenlerden kaçınmalısınız.
Kuru Olmayan Zeminlerde Güvenli Sürüş Teknikleri
- Islak,buzlu ve kaygan zeminlerde araç kullanıyorsanız, mümkün olduğunca ani direksiyon hareketlerinden kaçının. Gaz ve fren pedalına ani basınç uygulamayın.
- Aracınız kar yağarken uzun süre park durumunda kalacaksa,park alanına geri geri girerek park ediniz. Park yerinden çıkarken ileriye yapacağınız manevra,geri geri yapacağınız manevradan daha kolay olacaktır.
- Yokuşa tırmanırken geriye kaymaya başlarsanız,ayağınızı yavaş yavaş gaz pedalından çekin ve zemine tutunma sağlanınca yine yavaş yavaş gaza basın. - Kayarken savrulmayı engellemek için direksiyonunuzu kayma yönünde çevirmeniz gerekir. Yani sağa kayarsanız sağa, sola kayarsanız sola çevirin.
Fren Yaparken Aman Dikkat
- Tekerleklerin kızaklamasına neden olacak şekilde fren yapmayın. Ve unutmayın; kızaklayan tekerleklere yön verilemez.
- Fren pedalına sert ve ani basınç uygulamayın. Kızaklamada basıncı azaltıp tekrar arttırın. ABS fren donanımı varsa, yavaşlama gerektiğinde pedala tam basınç uygulayın.
- Yokuştan inerken hızınızı sabit tutmak için fren basınıcını azaltıp çoğaltın. Frene aniden basmayın. Yokuş sonunda güvenli bir şekilde durabilmek için inerken frene hafif hafif ve pompalayarak basın.
- Durma noktanızla aranızdaki yolda hem buzlu hem de kuru alanlar varsa,kuru alana girdiğinizde frene mutlaka kuvvetlice basın. Böylelikle buzlu alana daha düşük bir hızla girmiş olursunuz. |
|
| Başa dön |
|
 |
Ünyeli61
Modaratör OFFLINE

Ruh Haliniz
Teşekkür Sayısı: 18 Kendisine 29 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 1254 adettir.
|
Tarih: 01.12.2006, 12:00 Mesaj konusu: |
|
|
Yukaridaki bilgileri ilgiyle okudum,cok yararli bilgiler. Paylasan arkadasa tesekkürler.
Bu maddeleri ezberleyip,ders gibi calismak lazim. Bir keresinde gizli buza yakalandim ve sonuc arabayi sarampole devirdim, Allah'a sükür bize birsey olmadi. |
|
| Başa dön |
|
 |
gfbemre1907
TEĞMEN OFFLINE

Ruh Haliniz
Teşekkür Sayısı: 4 Kendisine 2 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 236 adettir.
|
Tarih: 06.02.2008, 18:33 Mesaj konusu: |
|
|
| bilgiler çok yararlı gençlere ders olur |
|
| Başa dön |
|
 |
mavilim0696
Modaratör OFFLINE

Ruh Haliniz
Teşekkür Sayısı: 2 Kendisine 32 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 3914 adettir.
|
Tarih: 06.02.2008, 20:57 Mesaj konusu: |
|
|
yararlı bilgiler için teşekkürler.. _________________ AracForum Chat
mavilim0696@forumsn.com Eklerseniz Bazı Konularda Yardımcı olmaya Calısırım... |
|
| Başa dön |
|
 |
rallier_61
BumperSlayeR OFFLINE

Ruh Haliniz
Teşekkür Sayısı: 5 Kendisine 9 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 750 adettir.
|
Tarih: 09.02.2008, 01:09 Mesaj konusu: |
|
|
tam konusu haa,az önce ıslak yolda symbolle symbole arkadan çarptım.ben de hiç bişe yok ama karşı tarafın arka tampon,sol stop,bagaj kapağı,v.s. 8 de 8 kusurluyum ama dayım saolsun ceza yemedim takip mesafem biraz var gibiydi,lastiklerim kötüydü,frenler soğuktu,yol rampa inişiydi. ne yaptıysam kurtarmadı... ABS siz arabaya lanet olsun  |
|
| Başa dön |
|
 |
combo_gts_06
Rasta Rules OFFLINE

Ruh Haliniz
Teşekkür Sayısı: 22 Kendisine 13 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 2090 adettir.
|
Tarih: 09.02.2008, 03:57 Mesaj konusu: |
|
|
olum sende şeytan tüyü var bu işi çözdüm bn  geçmiş olsun nasıl becerdin gene  _________________
мαηενίγαt бεηίм รαґαγเм, hίzмεt ε∂εηίм ∂ยα, αรкεґℓεґίм кεℓίмεℓεґ, hüηεґ รüรüм.ίм∂ί αηℓαγαбίℓ∂ίη мί бยηℓαґ бεηίм ίç γüzüм…
Volkswagen Passat 2.0 TDI 4 Motion (Full ABT Donanımlı) |
|
| Başa dön |
|
 |
rallier_61
BumperSlayeR OFFLINE

Ruh Haliniz
Teşekkür Sayısı: 5 Kendisine 9 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 750 adettir.
|
Tarih: 09.02.2008, 13:19 Mesaj konusu: |
|
|
elimden geleni yaptım,baktim ki yol göründü son 5 metre akışına bıraktım kayarken bi ara kornaya basmayı bile düşündüm ama korna kolda olduğu için direksiyonu bırakmayalım dedim ne de olsa çarpışma olacak cama yapışmayayım ,güüm bi çaktım öndeki aracın içindekiler güzel bir ivmelenme yaşadılar ben araçta tektim,onlar kalabalık,indiler yaw birader o nası gidiş falan dediler,ben hemen torpidodaki kurusıkıyı ve bagajdaki zopayı düşünmeye başladım ki gerek kalmadı ark.lar geldi bi mevzu falan çıkmadı araçları da yerinden oynattık,neyse ki dayım gelen ekibe söylemiş bişe demediler
konu da biraz dağıldı ama...başlık ıslak zemin olunca buraya yazayım dedim...
saygılar  |
|
| Başa dön |
|
 |
combo_gts_06
Rasta Rules OFFLINE

Ruh Haliniz
Teşekkür Sayısı: 22 Kendisine 13 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 2090 adettir.
|
Tarih: 09.02.2008, 13:37 Mesaj konusu: |
|
|
tekrar geçmiş olsun gene arkiler fln. şanslıymışsın  _________________
мαηενίγαt бεηίм รαґαγเм, hίzмεt ε∂εηίм ∂ยα, αรкεґℓεґίм кεℓίмεℓεґ, hüηεґ รüรüм.ίм∂ί αηℓαγαбίℓ∂ίη мί бยηℓαґ бεηίм ίç γüzüм…
|
| Başa dön |
|
 |
rallier_61
BumperSlayeR OFFLINE

Ruh Haliniz
|
Tarih: 09.02.2008, 13:41 Mesaj konusu: |
|
|
| eyvallah,kimseye göstermesin Allah.. |
|
| Başa dön |
|
 |
combo_gts_06
Rasta Rules OFFLINE

Ruh Haliniz
|
Tarih: 09.02.2008, 13:49 Mesaj konusu: |
|
|
amin..  _________________
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
|
|
|
|
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
|
|