Islak zeminde kayma, fren, sürüş teknikleri
Sayfa 1, 2  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.aracforum.com Forum Ana Sayfası -> Genel
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
isa
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Ruh Haliniz

Başlıklar: 203

Teşekkür Sayısı: 1
Kendisine 15 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 276 adettir.

MesajTarih: 18.11.2006, 16:13    Mesaj konusu: Islak zeminde kayma, fren, sürüş teknikleri  Alıntıyla Cevap Ver

Islak zeminlerde sık sık karşılaşılan bir durum vardır. Aquaplaning olarak adlandırılan bu durum,ıslak zeminde lastiklerin yolla temasının kesilmesi ve otomobilin su yüzeyinde kaymasıdır.
Islak zeminde oluşan su birikintisi görüldüğünde yapılması gereken şey;öncelikle ayağın gazdan çekilmesi olacaktır. Daha sonra, yumuşak frenle aracın hızı arttırılarak,ağırlığın zemine aktarılması sağlanır.

Suya girildiğinde ise, debriyaja bakılmasında yarar vardır. Bu sayede frenin ani kilitleme etkisinden kurtularak, tehlikeyi savuşturursunuz. Diğer alınacak tedbirler ise ıslak zeminler için tasarlanmış lastikleri kullanmak ve lastiklerinizin diş derinliklerini sık sık kontrol ettirmektir.

Kaygan zeminde fren

Bazı hava koşulları,sürücünün konsantrasyonunu olumsuz yönde etkiler. En kötü koşullar da,buzlu veya karlı havalar nedeniyle kayganlaşan yüzeylerdir. Bazen yolun tamamı, bazen de belirli bölgeleri buz ve kar nedeniyle kayar. Bunu kesinlikle unutmayın. Günlük kullanımda öndeki araç ile aradaki mesafeyi normalden fazla tutmak, viraj ve kavşaklara girişlerde hızı düşürmek, ayrıca gaz ve fren pedalını kullanırken daha hassas olmak gerekir. Pedallara hırsla basmak yerine yumuşakça dokunmalısınız. Tüm konsantrasyonunuzu yola verseniz bile,aniden durmanızı gerektirecek bir pozisyonla karşılaşıp karşılaşmayacağınızı hiçbir zaman bilemezsiniz. Tehlikeli bir durum(yol üstündeki küçük bir buz tabakası) sizi hızlı ve yerinde reaksiyonlar göstermeye yöneltir. Eğer yapacak başka bir şey yoksa ve bu buz tabakası üstünde yolunuza devam etmek zorunda iseniz, aracı en iyi yol tutuşunun sağlandığı bölgede kontrol etmeli ve panik stop denilen frenlerden kaçınmalısınız.

Kuru Olmayan Zeminlerde Güvenli Sürüş Teknikleri

- Islak,buzlu ve kaygan zeminlerde araç kullanıyorsanız, mümkün olduğunca ani direksiyon hareketlerinden kaçının. Gaz ve fren pedalına ani basınç uygulamayın.

- Aracınız kar yağarken uzun süre park durumunda kalacaksa,park alanına geri geri girerek park ediniz. Park yerinden çıkarken ileriye yapacağınız manevra,geri geri yapacağınız manevradan daha kolay olacaktır.

- Yokuşa tırmanırken geriye kaymaya başlarsanız,ayağınızı yavaş yavaş gaz pedalından çekin ve zemine tutunma sağlanınca yine yavaş yavaş gaza basın. - Kayarken savrulmayı engellemek için direksiyonunuzu kayma yönünde çevirmeniz gerekir. Yani sağa kayarsanız sağa, sola kayarsanız sola çevirin.

Fren Yaparken Aman Dikkat

- Tekerleklerin kızaklamasına neden olacak şekilde fren yapmayın. Ve unutmayın; kızaklayan tekerleklere yön verilemez.

- Fren pedalına sert ve ani basınç uygulamayın. Kızaklamada basıncı azaltıp tekrar arttırın. ABS fren donanımı varsa, yavaşlama gerektiğinde pedala tam basınç uygulayın.

- Yokuştan inerken hızınızı sabit tutmak için fren basınıcını azaltıp çoğaltın. Frene aniden basmayın. Yokuş sonunda güvenli bir şekilde durabilmek için inerken frene hafif hafif ve pompalayarak basın.

- Durma noktanızla aranızdaki yolda hem buzlu hem de kuru alanlar varsa,kuru alana girdiğinizde frene mutlaka kuvvetlice basın. Böylelikle buzlu alana daha düşük bir hızla girmiş olursunuz.
Başa dön
Ünyeli61
Modaratör
Modaratör

Ruh Haliniz

Başlıklar: 495

Teşekkür Sayısı: 18
Kendisine 29 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 1261 adettir.

MesajTarih: 01.12.2006, 12:00    Mesaj konusu:  Alıntıyla Cevap Ver

Yukaridaki bilgileri ilgiyle okudum,cok yararli bilgiler. Paylasan arkadasa tesekkürler.
Bu maddeleri ezberleyip,ders gibi calismak lazim. Bir keresinde gizli buza yakalandim ve sonuc arabayi sarampole devirdim, Allah'a sükür bize birsey olmadi.
Başa dön
gfbemre1907
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Ruh Haliniz

Başlıklar: 25

Teşekkür Sayısı: 6
Kendisine 2 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 255 adettir.

MesajTarih: 06.02.2008, 18:33    Mesaj konusu:  Alıntıyla Cevap Ver

bilgiler çok yararlı gençlere ders olur
Başa dön
mavilim0696
Modaratör
Modaratör

Ruh Haliniz

Başlıklar: 298

Teşekkür Sayısı: 2
Kendisine 32 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 4005 adettir.

MesajTarih: 06.02.2008, 20:57    Mesaj konusu:  Alıntıyla Cevap Ver

yararlı bilgiler için teşekkürler..

mavilim0696@forumsn.com Eklerseniz Bazı Konularda Yardımcı olmaya Calısırım...
Başa dön
rallier_61
BumperSlayeR

Ruh Haliniz

Başlıklar: 15

Teşekkür Sayısı: 5
Kendisine 9 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 777 adettir.

MesajTarih: 09.02.2008, 01:09    Mesaj konusu:  Alıntıyla Cevap Ver

tam konusu haa,az önce ıslak yolda symbolle symbole arkadan çarptım.ben de hiç bişe yok ama karşı tarafın arka tampon,sol stop,bagaj kapağı,v.s. 8 de 8 kusurluyum ama dayım saolsun ceza yemedim Twisted Evil takip mesafem biraz var gibiydi,lastiklerim kötüydü,frenler soğuktu,yol rampa inişiydi. ne yaptıysam kurtarmadı... Cool ABS siz arabaya lanet olsun Laughing
ForumFırlamasI

Ruh Haliniz

Başlıklar: 42

Teşekkür Sayısı: 22
Kendisine 14 kez teşekkür edildi, gönderdiği toplam mesaj 2177 adettir.

MesajTarih: 09.02.2008, 03:57    Mesaj konusu:  Alıntıyla Cevap Ver

olum sende şeytan tüyü var bu işi çözdüm bn Very HappyVery Happy geçmiş olsun nasıl becerdin gene Very Happy

Volksvagen Passat 2.0 TDI 4 Motion..!

Resident Guy..!
Başa dön
rallier_61
BumperSlayeR

Ruh Haliniz

MesajTarih: 09.02.2008, 13:19    Mesaj konusu:  Alıntıyla Cevap Ver

elimden geleni yaptım,baktim ki yol göründü son 5 metre akışına bıraktım kayarken bi ara kornaya basmayı bile düşündüm ama korna kolda olduğu için direksiyonu bırakmayalım dedim ne de olsa çarpışma olacak cama yapışmayayım Twisted Evil ,güüm bi çaktım öndeki aracın içindekiler güzel bir ivmelenme yaşadılar Twisted Evil ben araçta tektim,onlar kalabalık,indiler yaw birader o nası gidiş falan dediler,ben hemen torpidodaki kurusıkıyı ve bagajdaki zopayı düşünmeye başladım ki gerek kalmadı ark.lar geldi bi mevzu falan çıkmadı Cool araçları da yerinden oynattık,neyse ki dayım gelen ekibe söylemiş bişe demediler Laughing
konu da biraz dağıldı ama...başlık ıslak zemin olunca buraya yazayım dedim...
saygılar Cool
ForumFırlamasI

Ruh Haliniz

MesajTarih: 09.02.2008, 13:37    Mesaj konusu:  Alıntıyla Cevap Ver

tekrar geçmiş olsun gene arkiler fln. şanslıymışsın Smile Mr. Green Mr. Green

Resident Guy..!
Başa dön
rallier_61
BumperSlayeR

Ruh Haliniz

MesajTarih: 09.02.2008, 13:41    Mesaj konusu:  Alıntıyla Cevap Ver

eyvallah,kimseye göstermesin Allah..
ForumFırlamasI

Ruh Haliniz

MesajTarih: 09.02.2008, 13:49    Mesaj konusu:  Alıntıyla Cevap Ver

amin.. Smile

Resident Guy..!
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.aracforum.com Forum Ana Sayfası -> Genel Tüm saatler
Sayfa 1, 2  Sonraki
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız